Szobanövények

Zöld háziorvosok

Nővények

Életünk legnagyobb részét zárt helyen töltjük: napi nyolc-kilenc órát dolgozunk egy irodában, órákig tanulunk az iskolában, aztán otthon vár a házimunka és az alvási időnket is a négy fal között töltjük. A ritkán szellőztetett helyiségek levegője, különösen télen, hamar kiszárad, az építőanyagok, bútorok kipárolgása és az esetleges dohányfüst miatt mérgekkel telítődik. A száraz szobalevegő nagyban hozzájárul a légúti betegségek kialakulásához, hiszen kiszárad a légutak nyálkahártyája, elveszíti védekezőképességét. Ebben a környezetben a szőnyegek, textíliák, szinte állandóan ontják magukból a port. A levegő akkor egészséges, ha relatív páratartalma 45-55 százalékos. A párologtatókészülékek sokat segíthetnek az egészséges klíma megteremtésében, de a nagy levelű növények természetes, testbarát párakibocsátását nem tudják helyettesíteni.

Legjobb párásító növények
A szobanövények megtöltik a lakást egészséges párával, kivonják a légből a szervezetünkre káros anyagokat és látványukkal megnyugtatják lelkünket. A szobai virágok csak kis mértékben frissítik oxigénnel a levegőt, tehát semmiképpen sem pótolják a szellőztetést. Ráadásul éjszaka oxigént vesznek el a légtérből, ezért hálószobába ne telepítsünk sok növényt. Párásításra a kaktuszokon kívül szinte mindegyik növény alkalmas, de a legjobbak a nagy levelű növények.

Természetes légtisztítás
A lakószobában a felgyülemlő szén-dioxidon kívül nagy mennyiségben előfordulhat formaldehid és triklór-etilén. (A cigaretta füstje mindegyiket tartalmazza!) A szén-dioxid megkötésére a legjobb növények a zöldike és a szobai futóka. A benzol legjobb lebontója a borostyán, a vitorlavirág, a dracena (sárkányfa), de a szobai futóka, a szanzavéria és a rákvirág vagy japán vízipálma is jól megkötik ezt a mérget. A formaldehid első számú ellenségei az aloé barbadensis, a zöldike, a párásításra is kiváló filodendron, a szobai futóka és a bíborfutóka. A trikolór-etilén megkötésére bevethető a vitorlavirág, a sárkányfa, a szanzavéra és nem utolsósorban az egyéb káros anyagokat is megszűrő borostyán. A méregtelenítő növények közt tartják számon a csüngőágú fikuszt is, de a nagylevelű fikuszpálma is jó hatású lehet az általános méregtelenítésben. Telepítéskor figyelembe kell vennünk az adott növény fény- és hőigényét, és tisztában kell lennünk lakásunk tulajdonságaival is. A trópusi vidékekről származó lágyszárú növények, például a pálmák, a dracénák, broméliák a félárnyékos helyeket szeretik, a virágos és tarka levelű növények már fényigényesebbek. A 30 négyzetméteres szobába minimum egy négyzetméterre telepítsünk növényeket.

A növények rezgései

Nővények

A rezgések felépítése (aura)
Rezgésen a finomanyagú aurát értjük, amely minden élőlényt, beleértve a növényeket is, körülvesz. Ez az „energia” nem minden növénynél egyforma. Az aura több rétegből áll. A rétegeken belül energiaháló van, amely lehetővé teszi az energia felvételét, tárolását vagy leadását. Minden energiarétegnek megvan a saját frekvenciája úgy, mint a különböző rádióknak. Minél jobban hasonlít ez a frekvencia a saját auránk frekvenciájához, annál szimpatikusabbnak találunk egy növényt. A közvetlen környezetünkben található növények az energiarezgések sokaságát kínálják nekünk, melyek különböző intenzitással mozgósítják auránkat.

A rezgések felvétele és hatása
A rezgéseket auránk finomanyagú energiáján keresztül vesszük fel, amelyet energiaközpontok, ún. csakrák kötnek össze testünkkel. Az energiaközpontokon keresztül kerül testünkbe a növényi energia. A növények energiarezgéseit inkább ösztönösen vagy intuitív módon érzékelhetjük, de mindig a növény aurakarakterének megfelelően hatnak. Ha például hirtelen kedvünk támad égővörös termésű díszpaprikát állítani a szobánkba, nagy valószínűséggel hiányzik nekünk valami, amit ez a növény energiarezgésein keresztül adni tud. Egyetlen pillantás a sivatagi rózsára segíthet, hogy ismét jobban tudjunk koncentrálni. Ha egyszer csak nem tetszik már az éveken át hőn szeretett csüngőágú fikuszunk, annak az lehet az oka, hogy a kisugárzása hirtelen ellenérzést kelt bennünk, mert például megváltoztak az életkörülményeink.

Energiát adó növények
Még soha nem volt akkora választék szobanövényekből, mint manapság. Van köztük jó néhány, amely erős és pozitív rezgéssel rendelkezik, de akad néhány „nehéz eset” is. Például a szobai szanszeveria: a „nagy harcos” a szobanövények között. Mindenfajta pozitív és negatív érzelmet, hangulatot megsokszoroz. Természetesen nem arról van szó, hogy ezek a növények csak negatív tulajdonságokkal rendelkeznek, de legyünk óvatosak és körültekintők, amikor elültetjük őket. Hatalmas energiájukat akár „védekezésre” vagy erős ingerek kiváltására is használhatjuk.