Maya Tzolk'in

Letölthető program - Gergely-Maya naptárszinkronizáló (Windowsra)
Dreamspell.rar

Letölthető:
Egyszerűsített képlet
A hét galaktikus irány fohásza
Nézz a csillagos égre

Egy utazásra hívlak...

i.e. 46-ban Julius Caesar vezettette be a 365 napból álló Julianus-naptárt, ami az alexandriai csillagász, Sosigenes segítségével készült. A közönséges években 365 napot osztottak 12 hónapra, és minden negyedik évben szökőnapot iktattak be az évbe. Ez a naptárrendszer egészen a 20. századig használatban maradt. A Julián naptár éve mintegy 11 perccel hosszabb, mint a tropikus év (vagyis a Julián naptár évente 11 percet késik, ezért kellett XIII. Gergely idejében 10 napot "előretekerni" a naptáron). Úgy mondják: Caesar tisztában volt ezzel az eltéréssel, de nem tartotta jelentősnek.

Augustus császár nem volt elégedett az új naptárral. Úgy érezte, hogy a július hónap utáni Sextilius (vagy "hatodik") hónapot át kellene keresztelni Augustusra. Ezt meg is tette. A Sextilius hónap azonban csak 30 napos volt, eggyel kevesebb, mint a Julius hónap; ez így nyilvánvalóan tarthatatlan volt, de a császár helyretette a dolgokat úgy, hogy "ennek már úgyis mindegy" alapon elvett egy napot a februárból, és az Augustus hónaphoz toldotta.

A Gergely-naptár ma a legelterjedtebb típusú naptár a Földön. A julián naptár kis módosításával készült, a nápolyi Aloysius Lilius doktor javaslatára, amit XIII. Gergely pápa fogadtatott el. A Gergely-naptár 1582. október 4-én csütörtökön lépett életbe oly módon, hogy az azt követő nap október 15., péntek lett, a kettő közötti napok abban az évben kimaradtak.

A Gergely-naptár 365,242500 napra van beállítva, míg az igazi napév csillagászati értéke 365,242198. A julián naptár 365,250000 pontos volt csak. Ennél csak egy naptár pontosabb: a maya naptár 365,242129 napos.

A maja naptár

A maják rendkívül pontos naptárt állítottak össze. Sokkal korábban fejlesztették ki, mint ahogyan a Julianus vagy a Gergely-naptár létezett. A maja naptár a természetesen előforduló energiaciklusokon alapul és szoros kapcsolatban áll a Föld Anyával, a Nappal és a Fiastyúkkal. A maják tudtak sok olyan ciklusról, amely a Földön előfordul. Felismerték az energia 13-napos ciklusát, amely a galaktikus forrásokból származik; és ismerték a 20-napos energia-ciklust, ami pedig a Napból származik.

Naptáruk ennek megfelelően 2 féle volt.

A Haab 365 napos, amely 18-szor 20 napos hónapokból állt, kiegészítve 5 nappal. Ennyi idő kell a Földnek, hogy megkerülje a Napot. Ehhez kapcsolódik a fizikai sík.

A Tzolkin naptáruk 260 napos, 13-szor 20 napos hónap, amelyet szent kör néven említettek. Ez párhuzamosan számlál a teljes évvel. 260 nap alatt kerüli meg a Vénusz a Földet. Ehhez a lelki sík tartozik.

A legmagasabb szinten (szellemi sík) volt egy, ”hosszú számítás” elnevezésű, időszámítási rendszerük is: a Nagy Ciklus, ami kb. 26.000 évet tartalmaz, amíg a naprendszerünk megkerüli Alcyone-t, a Fiastyúk/Plejádok központi napját.

A maja naptárban 52 év = 73 tzolkin = 18 980 nap. A szökőnapok betoldása ekkor történhet meg. Általában 13 szökőnap van 52 évente. Az időszámlálást a Nagy kör szerint kb. 5125 évente újból kezdik és korszakokként számolják. Az új időszámítási kezdet (új kor) 2012. december 22-én kezdődik a majáknál.

-----------

13 – tónus, holdhónap/állat, ízület - 13 x 28 napos = 654 nap + 1 „Időn kívüli”
20 – csillagjegy, ujj
28 – holdciklus, bioritmus

Tzolkin – 260 napos Galaktikus Naptár

Tzol = számolni + kin=nap
Tzolkin = napok számlálása

E naptár a Tzolkin-on alapul. Harmóniában van az emberi test ciklusaival, a Föld, Nap, Hold ciklusaival csakúgy, mint a Plejádok csillagcsoport ciklusaival. Ezért hívjuk Galaktikus Naptárnak – a Galaxis, a Tejút után. Az ősi maják tudták, hogy a Földnek három pályája van:

1. 24 óra alatt megfordul a saját tengelye körül
2. megkerüli a napot 1 év alatt
3. a Nappal együtt megkerüli a Plejádok központi napját, Alcyone-t.

Az utóbbit a kb. 26.000 éves előrehaladási ciklusnak nevezik. A Tzolkin 260 napja e ciklus egy töredéke, mely tartalmazza az összes jellemzőjét a nagy egész ciklusnak. Az ősi maják számára a Tejúttal való kapcsolat mindennapi valóságuk része volt. Mi is jól ismerjük ezt a 260 napos ciklus már életünk korai kezdetétől, hisz az átlagos emberi terhesség ideje is 260 nap.

Haab – 360 napos ciklus

A Haab a maja naptár második szintje. Ez 365 nap hosszú, ami megfelel a Föld Nap körüli keringésének. Ez 18 db 20 napos hónapnak, és 1 db 5 napos hónapnak felel meg. Minden hónap maja neve megfelel a 20 szoláris ciklus egyikének. Megjegyzendő, hogy a 20 napos szoláris ciklus nem szükségszerűen indul a ciklus elején. A szoláris ciklus azon napja található az elején, ahol a tavaszi napéjegyenlőség van.

260 és 365 nap?

A 260- és a 365-napos naptár egyidejűleg létezik. Mint 2 kerék: az egy 260, a másik 365 küllővel. Amikor a 260-as kerék (Tzolkin) egyszer megfordul, a 365-ös évnek még van 105 küllője hátra. 52 évenként a 2 naptár első napja egybeesik egymással.

José Argüelles

Az 1980-as évek végén José Argüelles teljesen megértette a Telektonon próféciát. Csodálatos módon egy ősi maja szöveget kapott egy embertől Kubában, amit kezdetben nem gondolt nagyon fontosnak. Miután lefordította, felismerte, hogy ez Pacal Votan próféciája. A Telektonon az 1987-től 2013-ig tartó periódusról szól. A Dreamspell Kalendárium a prófécia megértésének eredményeként került kifejlesztésre. Ez az emberiség számára magában foglalja a maják által ismert energia-ciklusokat és a 13 Holdon alapuló naptárt. José Pacaltól további információkat kapott telepatikus úton és intuícióként. José és felesége, Lloydine életüket a Telektonon prófécia tudománya elterjesztésének szentelték.

Pacal Votan egy ősi maja király, aki 631-től 683-ig inkarnálódott a Földön. Ő alapította Palenque-t, a maja várost Mexikóban. Pacal sírboltja Paleque-ben, a Felajánlások Templomában található. Pacal nagyon magas szinten felszabadult lény és földi élete során a maják virágkorukat élték. Pacal hátrahagyott egy próféciát, amit mint Telektonon-t ismerünk.

Dreamspell

José Argüelles a földtörténet 26.000 évét írta meg 1987-ben a Dreamspell-ben. 2012. december 21-én a Föld és az emberiség ott lesz az úton, mely a Dreamspell célállomásához vezet. A jelenlegi nagy maja ciklus, ami Kr.e. 3114. augusztus 13-án kezdődött, beteljesül. Argüelles azt állítja, hogy a végső ciklusban rosszul ment valami – az, hogy a 13:20 Holdnaptárat felcserélték a 12:60 Gergely-naptárral. Argüelles ezt az ”Idő elrablásának” hívja. Ennek komoly következményei vannak a Föld és az ember sorsára vonatkozóan:

„Ez olyan, mintha egy 260 fokból álló spirális lépcsőt megmászó ember eljutna az utolsó lépcsőfokig, és ott megbotlana, elfelejtené a célját. Elesik az ember és az összes erőfeszítés kárba vész? Vagy történik valami az esés pillanatában? Talán egy déjá vu élménye lesz, s az egész kaland egy pillanat alatt lepereg a szemei előtt. Így talán vissza lehetne hozni az embert, hogy visszataláljon önmagához és sikeresen teljesítse a 260 lépést.”

A Dreamspell tartalmazza a 365-napos szoláris naptárat, a Haab-ot, és a 260-napos szent kalendáriumot, a Tzolkin-t is.

13:20
A Galaktikus Naptárban 13 lunáris tónus és 20 szoláris jegy van. Ezek a Hold 13 és a Nap 20 arca, amit 1 év alatt látunk. Úgy is mondhatjuk, hogy a Galaktikus Naptár a Nap és a Hold szent házassága. Így jön ki a 13 x 20 = 260 napos kombináció.
Az egyes tónusokat egy pont-vonal jelölés ábrázolja.
A 20 szoláris jel olyan neveket visel, mint Sárkány, Szél, stb.
Ezek kombinációja a ”kin”. A kin a legkisebb lehetséges rész, ami még hordozza a teremtés össze jellemzőjét. Egy nap egy kin. Te, az emberi létező is egy kin vagy, mivel oszthatatlan vagy. Mindegyik kin-nek megvan a saját energiája és lényege.

Születésünk előtt az alábbi "játszóterek" közül választunk:

KIN és Galaktikus szignatúra

Kin / nap
Tzol = számolni
Kin = nap
Tzokin = a napok számlálása

Galaktikus szignatúra / születési képlet

A Galaktikus Szignatúra a 4 napos, a 13 napos, és a 20 napos ciklusok kombinációja. Három szóval fejezhető ki. Az első a 4 napos Föld-energia ciklus színe. A második szó a 13 napos galaktikus ciklushoz társuló név. A harmadik szó a 20 napos szoláris energia ciklus jelképének a neve.
A Kinből 260 kombináció lehetséges, ezek úgymond idő-energia-realitások.
Születésnapod energetikai konstrukciója alapján egy bizonyos energiahullámban landoltál a Földre, melyen belül egy adott pozíciót foglalsz el. Ez a Te születési Galaktikus Szignatúrád, a Te időmodulod, amely a Te személy, négydimenziós élet-keretedet, személyes programodat, mintázatodat határozza meg.

Szín (a 4 ciklusa): vörös – fehér – kék – sárga
Ez a 4 széliránynak is megfelel (Kelet –Észak – Nyugat – Dél), illetve a Föld-energiát képviseli.

Tónus (a 13 ciklusa): a spirituális, a fizikai valóságon túli energiákat jelenti, melyek a teremtés erejét adják

Szoláris/Nap Jegy (a 20 ciklusa): a lélek minőségei - minden Jegynek megvan a saját, egyedi tulajdonsága

4 Föld Energia irányítja a folyamatot

Föld: Vörös, Kelet / kezdés, elindítás (célkitűzés – lendület)
Levegő:
Fehér, Észak / növekedés, letisztulás (mozgás – áramlás)
Víz:
Kék, Nyugat / átalakulás, kiteljesedés (gyógyulás – elengedés)
Tűz:
Sárga, Dél / befejezés, lezárás (megpihenés – átadás)

13 Galaktikus Tónus adja a dinamikus erőt

20 Szoláris Jelkép mutatja a tartalmat

4 Föld energia

Ez a négynapos Föld energia ciklus. Négy napot mutat, amelyik a Föld energia ciklusából származik. A amerikai őslakók megtanítottak minket tisztelni a négy irányt. Ez az energia ciklus sorba állítja ezeket a tanításokat. A Dreamspell Calendar tiszteli ezt az energiát és megmutatja nekünk, hogy hogyan néznek ki ezek naponta. Minden napnak van egy színe, amely társul egy iránnyal és egy elemmel.

Az első nap piros, ehhez társul a keleti irány és a föld elem / aktiváló erő, kezdés – elindulás

A második nap fehér, ehhez társul az északi irány és a levegő (szél) elem / szétáradó energia, lendület – mozgás

A harmadik nap kék, ehhez társul a nyugati irány és a víz elem / kiegyensúlyozó energia, haladás – gyógyulás

A negyedik nap sárga, ehhez társul a déli irány és a tűz elem / lecsendesítő energia, befejezés – lazítás

Ez a négynapos ciklus nagyon szorosan csatlakozik a 20 napos ciklushoz. A 20 napos cikluson belül a négynapos Föld energia ciklusnak 5 ciklusa van. Ebből adódóan a négynapos ciklusból nyert szín mindig ugyanahhoz a 20 napos ciklusból származó naphoz kapcsolódik. Például a Vihar mindig kék, a Csillag mindig sárga.

Tónusok

A 13 tónus a 13 szent szám, a fizikai valóságon túli spirituális energiák, melyek a teremtés erejét adják nekünk. A Teremtés Tónusainak hívjuk őket. A 13 tónus alkotja a Wavespell-t (Hullámvarázs). Minden folyamat kiteljesíthető egy wavespell alatt, követve a 13 lépést, a 13 tónus energiáit. A tónus jelzi azt az energiát, amit az adott napon használhatsz. Olyan, mint a szél, ami ha hátulról érkezik, sokkal könnyebben haladsz…

A Nap 20 napos energia ciklusa

„A Dreamspell Calendar 20 törzse (Szoláris ciklusa)”

Ez az ábra mutatja a Dreamspell Calendar jelképeit. Minden jelkép alatt van egy szám, angol és maya név, alatta pedig a magyar név. Ez a 20 jelkép közvetlenül megfelel azoknak a jelképeknek, amiket az ősi mayák használtak a Nap energia ciklusainak a tiszteletére. A maya tudomány azt tanítja nekünk, hogy minden egyes nap egy Energia, amely a Napból jön hozzánk. Ezek az energiák ismétlődnek 20 naponta. Ennek az energiaciklusnak hála szinkronicitással vagyunk megáldva. Tudatosan összekapcsolódva ezekkel az energiákkal elfelejthetjük a „véletlen” és a „balszerencse” kifejezéseket, használhatjuk helyette, hogy „jó időben, jó helyen” (helyemen) vagyok.

A kapcsolatháló használata

A kapcsolathálóban keressük meg a galaktikus szignatúránkat, vagy pedig a napi kin szoláris jegyét. A Sors Kin feltárja számunkra a szinkronicitást. Az orákulum a tudatalatti szintjén kapcsol bennünket a természetes idő síkjához.

Vezető energia / irányt mutat
Kísérő energia / támogat
Belső erő / ösztönöz
Kihívás

A napok energiái

A sárkány ad életet a dolgoknak és a tápláléknak; a szél mozgatja azokat és kommunikálja spirituális érzéseiket; az éjszaka hagyja, hogy az érzelem a pszichébe hatoljon az álmokon és az univerzum bőségén keresztül, ahhoz, hogy a mag kiteljesítse az anyagot a kivirágzásban; majd a kígyó életerőt ad a túléléshez, valamint a halál elengedéséhez és a világáthidaló más dimenziókkal történő kapcsolatfelvételhez, hogy megértsük a gyógyítás misszióját, amit majd a kéz beteljesít; a csillag az élet minden részét megszépíti a hold tisztító érzelmeinek a sodrásában, hogy ezután a kutya szeretetét és hűségét megtapasztalva élvezzük az élet varázslatát, mint a majom, és kinyilvánítsuk az ember szabad akaratát, hogy számot vessünk a dolgokkal és felkutassuk a teret, mint az égenjáró és átalakítsuk az időérzéket, mint a varázsló, hogy ezáltal meglássunk minden teremtést a sas szemével, és merjünk rákérdezni mindenre félelem nélkül, akár egy harcos, majd szinkronban navigáljuk a föld evolúcióját, amihez a világosságot a tükör reflexiói adják, ami által a vihar átalakulást provokál, hogy a nap megvilágítson és megmutasson mindent maga alatt.

Galaktikus aktiváló portálnapok

Néhány négyzetnek a Tzolkin ábrán más színű a háttere, mert ezek a négyzetek felelnek meg a Galaktikus Aktiváló Portál napoknak. Mivel a mayák tanulmányozták a Föld energia ciklusait, néhány napon megfigyelték, hogy ezek nyitottak, ablakok vagy portálok, amelyeken az energiák a dimenziók között áramolnak. Ezeken a napokon a Kin mantrájának a hatodik sora a következő: „Én egy galaktikus aktiváló portál vagyok… lépj be”. Portál napokon kimondva ezeket a szavakat, kéred a Teremtőt, Hunab K’u-t, hagyja ezeket a speciális aktiváló energiákat keresztülfolyni rajtad, és belépni a Föld síkjába, hogy a Föld Anya megkaphassa őket. Ezeknek az energiáknak a csatornájává válva létezésünket megnyitó hatással aktiválódik. Leggyakrabban a portálok egy napra nyílnak meg. De az 50-51, 210-211 és a 260-1 Kin napokon a portál két napra nyílik meg. A 106-115- ás 146-155. Kin napokon a portál tíz napra nyílik meg. Amikor kapcsolódsz ezekhez a portálokhoz, akkor életed erős energiák hatása alá kerül, melyek révén teljesen megváltozhat az életed.

A minta, amit a Galaktikus Portál Napok formálnak érdekes. Sokan egy csavarvonalat látnak benne, amely egyszerűen az emberi DNS dupla csavarvonalát adja. Másik perspektíva, hogy azt ábrázolja, ahogy a Tzolkin ciklusok egymásba kapcsolódnak. A minta, ahogy itt megformálódott, megtalálható a csörgőkígyó bőrén. A csörgőkígyó az ősi mayák és más kultúrák, ahol ezek a kígyók élnek, nagy tiszteletnek örvend.

Magnapok

A Mag napok megfelelnek annak a 20 napos szoláris ciklusnak, amelyik a Tzolkin ciklus közepén található. ez az időtartam a 121-től a 140-ik Kin napig tart. Ez a periódus is úgy tekinthető, mint egy portál, de különbözik a galaktikus aktiváló portáloktól. A Mag napok alatt a létezésünk magja munkálódik és emelkedik. A maya energiák a Maya csillagból, a Fiastyúk csillagkép 3. csillagából dolgoznak velünk, mint egyénekkel, ahogy segédkeznek nekünk, úgy segítenek a Föld Anyának is.

Wavespell – a 13 ciklusa

Hogyan használjuk a wavespellt

Nem állíthatod meg a hullámokat, de megtanulhatsz szörfölni rajtuk. Ha megismered az időt, szörfölhetsz a hullámain, amivel sok energiát takaríthatsz meg! Tekinthetsz úgy a wavespellre, mint egy 13 napos hétre. Ez is egy megoldás lehet azok számára, akiknek az 5 napos munkahét túl rövid.

Hogyan olvassuk az energiákat

A wavespell sarokpontjait Kapuknak (1. és 13. tónus) és Tornyoknak (5. és 9. tónus) hívjuk. Ezek a mágikus pontok, ahol a változás látszólag minden látható közbenjárás nélkül bekövetkezik. Ez a 4. dimenzió közbenjárása.
Az 1. tónusnál egy új folyamat teremtődik.
A Tornyoknál megváltozik az irány. Az 5. tónusnál a cselekvés formát ölt. A 9. tónusnál a teremtés megvalósul.
A 13. tónus már az új kezdetekhez vezet.

A Teremtés 13 tónusa

1. A szándékunk/célunk meghatározása
2. A hozzá tartozó kihívásaink felismerése
3. A célhoz vezető lépések körülírása
4. A követelmények meghatározása
5. Az eszközök összegyűjtése
6. Az eszközök elrendezése, elhelyezése
7. Az eszközök összehangolása
8. Fentiek összekapcsolása
9. A cselekvés formát ölt
10. Megvalósulás, a Teremtés célja formát ölt
11. Az eredmény elengedése
12. Az eredmény áttekintése, megosztása a „világgal”
13. Pihenés és felkészülés a következő folyamatra

Paloták

Fogalomtár / Források

Fogalmak, meghatározások

Hunabku: a mayák Teremtőjüket hívták így; „A Mozdulat és Mérték egyetlen adója” maya nyelven

In lak’ech: „Én egy másik Te vagyok” maya nyelven

Szíriusz: a legfényesebb csillag az égen, amikor a Nap a Szíriusszal együtt kel, akkor kezdődik az újév a maya kalendárium szerint, ez a mai használatban lévő naptárunkban július 26.

Maya csillag: a Fiastyúk csillagkép harmadik csillaga

Glif: a kőbefaragott maya féldomborműves jelkép-írás egy-egy eleme, részben hasonló, mint az egyiptomi hireoglifák. A glifek egyszerre betűk és képek, a belőlük kialakított bonyolult írásrendszer több mint 700 különleges jelet tartalmazott, amelyek a legkülönfélébb gondolatokat tömörítették. A mayák varázserőt tulajdonítottak a rajzaiknak és a piktográfjaiknak. Az írás a mayák számára a kozmosz és az élő, élettelen és képzelt világ lényegének a megértését jelentette.

Dreamspell: „Álomvarázs” naptár, a Föld 2013 Időhajónak a negyedik dimenzióba vezető útjának teljes leírása, ún. Idő-programja.

Haab: a mayák 3-dimenziós kalendáriuma: 18 x 20 nap + 1 x 5 nap = 365

Tzolkin: a mayák szent naptára, amely 260 Kin-ből áll; az idő és energia periodikus összefüggéseinek matematikai mátrixa; a 13 galaktikus energia és a 20 szoláris energia 260 napból álló ciklusa.

Fraktális: saját szerkezetét/mintázatait többszörösen ismétlő rendszer; egyszerűsített példája a Matrjoska-babák ismétlődése.

Holon: az Univerzumot átfogó, végtelen időszerkezet, amely „együtt mozog” a térenergiákkal

Kin: egyetlen nap, naplementétől naplementéig számítva; a kin a nagy ciklus legkisebb egysége; a 260-as egésznek, a Tzolkin-nak a részaspektusa, más néven kozmikus kapu.

Tun: 360 napot tartalmazó év

Katun: 20 tun, a katun ciklus elsősorban a politikai és történelmi események prognózisára szolgált.

Baktun: 144 000 napot felölelő naptárciklus, 20 katun, kb. 395 évet jelöl a Gergely- naptár szerint

Nagy Ciklus: 13 baktunból álló teljes naptárciklus, mely kb. 5115 év. A jelenlegi nagy ciklus i.e. 3112. augusztus 17-én kezdődött és 2012. december 23-án fejeződik be.

Források

Nicole E. Zononderhuis and Sylvia Carrilho: 13-Moon Diary of Natural Time (Frontier Publishing) www.mayatzolkin.com Köszönet a felajánlott támogatásukért!

Ariel Spilsbury&Michael Bryner: A Maya Orákulum, A csillagokhoz vezető út (Maitreya Kiadó, 1992)

Gary M. Cook: Insights about the Dreamspell Calendar” bevezetése – fordította: Mayor Mária / megtalálható a - Göncölszekér Fogadó oldalon

Vidó Katalin 2 napos tanfolyama

Magyar oldalak:

www.rinri.hu

www.humankerteszet.hu

Göncölszekér Fogadó

Német oldal:

www.maya.at – A Kössner család maya honlapja. Köszönet a vállalkozás valamennyi tagjának.

Angol oldalak:

www.lawoftime.org

www.mayantimes.com