Életmód

Napjainkban újra divatos szlogen az életmódváltás, a különböző diéták. Az Amerikából indult egészségmánia legtöbb esetben pont az alapokat nélkülözi. Vegyük csak a hangzatos Atkins-diétát, a szétválasztó étrendet vagy a nyers kosztot. Egyik sem törekszik a mértékletességre, a változatosságra és a test szükségleteire. Kevés szó esik a megfelelő vízfogyasztásról, a rostok fontosságáról, az ízek szerepéről. Sok esetben nem különböztetjük meg a méregtelenítést a lúgosítástól. Bár mindkettő jótékony hatással bír. Alapvető hiba a zsírok, olajok mindennemű kiiktatása, holott a vitaminok egyik csoportja zsírban oldódik. Ma már számtalan vitamin és étrend-kiegészítő kapható, de nehéz eligazodni, hogy Mikor?; Miből?; Mennyit?; A továbbiakban ezekről szeretnék néhány szót szólni.

Víz

Dr. F. Batmanghelidj: A tested vízért kiált
A víz olyan csodaszer, amely a szervezet számára belsőleg hatva a legfontosabb táplálék, az élet feltétele, külsőleg alkalmazva gyógyító inger és szépítő erő

A testtömeg kétharmada víz: a csecsemő teste 80%, a felnőtté 60%, az idős emberé 40-50% vizet tartalmaz, egyénenként némi eltéréssel. A magas százalék a sejtek fiatalságát (működőképességét) jelzi. Egy 70 kg súlyú felnőtt testében 40 liter víz van: 24-28 liter a sejteken belül, 8 liter a sejtközi térben, s hozzávetőleg 4 liter a vérben. A víz hiánya kiszáradáshoz (dehidratációhoz) vezet, abszolút hiánya pedig pár napon belül halált okoz. A test vízbevitelét és leadását nem könnyű mennyiségileg jellemezni, hiszen ahányan vagyunk, ahányféle táplálkozási szokás szerint élünk, ahányféle munkát végzünk, mind más vízgazdálkodást kíván a szervezettől. Melegben, fizikai igénybevételkor, szaunában az elpárolgó víz a több litert is elérheti. Hasonló a helyzet láz, hányás és hasmenés esetén is. Egy belgyógyászati tankönyv a következőket írja:

AZ ÁTLAGOS NAPI VÍZBEVITEL ÉS LEADÁS ADATAI

Vízbevitel Vízleadás
Folyadék 1000 ml Párolgás (bőr) 500 ml
Táplálék 1200 ml Kilélegzett levegő 350 ml
Oxidációs víz 300 ml Széklet 150 ml
Vizelet 1500 ml
Összesen: 2500 ml Összesen: 2500 ml

A táblázat szerint 1 liter folyadék-utánpótlás szükséges. A probléma ezzel akkor van, ha ezt a mennyiséget például gyümölcslé formájában isszuk meg, mert a gyümölcslé szárazanyag-tartalmának feldolgozásához annak víztartalma nagy részben el is használódik. A táplálékkal felvett vízmennyiség ugyancsak nem tekinthető a szervezet vízellátásának, hiszen ez teljes egészében a táplálék feldolgozására fordítódik, sőt még kevés is hozzá. A tápanyagok (zsírok, fehérjék és szénhidrátok) elégetése során keletkező úgynevezett oxidációs víz az egész vízforgalomhoz képest talán vésztartaléknak elég.

A sejt-anyagcsere, a méregtelenítő folyamatok vízigénye egyszerűen kimarad a táblázatból. Ez hasonlít egy olyan mosógép esetéhez, amelybe a mosási folyamat során csak annyi vizet engedünk, amennyiben a mosópor éppen feloldódik és a ruhák éppen benedvesednek. És ezután, bármiféle öblítés nélkül elvárjuk, hogy a ruha tisztán kerüljön ki belőle. A szervezet intelligens, képes a bevitt vízmennyiséget visszaforgatni, egy bizonyos szintig. Testünknek egy bizonyos mértéken felül a béltraktusból, a vese szűrési folyamatából, a vérből, vagy végszükség esetén a sejtekből kell kivonni a vizet a létfontosságú folyamatok működéséhez, de ez károsítja a felsorolt szerveket, a sejteket, s igen komoly energiát igényel a szervezettől.

További probléma, ha a vízfogyasztás nem egyenletes. A hirtelen nagy mennyiségben bevitt víz a könnyen oldható ásványi sókat kioldhatja és kimoshatja a testből. Számos betegség kialakulásáért a nem megfelelő napi folyadékbevitel a felelős. A következő panaszok mind azt jelzik, hogy a szervezet nem jut elegendő vízhez: gyomorégés, szájszag, ízületi fájdalmak, migrén, allergia, neurodermitisz, járási fájdalmak, izom- és lágyrész fájdalmak, székrekedés, anginás szívpanaszok, reggeli rosszullét terhesség alatt. A fájdalom nem más, mint a szervezet jajkiáltása, hogy vizet kapjon. Testünknek ugyanis égető szüksége van a vízre ahhoz, hogy kiválaszthassa magából a környezeti mérgeket és az anyagcsere végtermékeit. Ha ez nem történik meg, a szervezet elsavasodik. A hulladék nem szállítódik el, hanem kristályok formájában felhalmozódik a szövetekben, az izmokban és az ízületekben, s ennek az első figyelmeztető jele a fájdalom. Testünkben a víz fontos információhordozó, melynek akadálytalan áramlása biztosítja az energetikai egyensúlyunk fenntartását. A napi ajánlott vízbevitel ≈ 3 ml x testsúly kg

Rost

"A tápcsatorna seprője"

A rostfogyasztás előnyeinek kutatása során kutatók olyan társadalmak étkezési szokásait vizsgálták, ahol kevés a túlsúlyos ember, ritka a cukorbetegség, a szívbetegség, a vastagbélgyulladás, a székrekedés, az aranyér, a visszértágulás és a vastagbélrák. Úgy találták, hogy a betegségek ritka előfordulása olyan étrendnek köszönhető, amelyben több a rost, mint amennyit mi jellemzően fogyasztunk.

Egy átlagos ember naponta legfeljebb 10-20 gramm élelmi rostot fogyaszt, ami éppen a fele az Országos Rákkutató Intézhet által ajánlott mennyiségnek. Az elmúlt néhány évben orvosi és egészségügyi közösségek szót is emeletek annak érdekében, hogy minél több, különböző gyümölcsökből, zöldségfélékből és gabonafélékből származó élelmi rostot fogyasszunk.

A rost, amit néha elfelejtett tápanyagnak hívnak, nem egyszerű étel vagy anyag. Inkább szénhidrátok és egyéb anyagok elegye, amely főképp a növények sejtfalában található. Az élelmiszerek változó mennyiségű és típusú rostot tartalmaznak.

Míg a korpa látszólag a rost szinonimájává vált, a rostnak valójában több különböző formáját ismerjük:

Oldhatatlan rostok: - cellulóz, hemilellulóz és lignin. Ezek a növények sejtfalaiból származnak és teljes gabonafélékben, babfélékben és egyéb növényi termékekben találhatók. A búzakorpa az oldhatatlan rostok gazdag forrása. Az oldhatatlan rostok növelik a táplálék áthaladási sebességét az emésztőrendszerben. Mivel az ilyen típusú rostok vizet kötnek megnövelik a széklet tömegét és hozzájárulnak a rendszerességhez. Elsősorban ezek a tulajdonságok azok, amelyek hasznossá teszik a székrekedés ellen, de megelőzhetnek más emésztési rendellenességeket is, mint pl. vastagbélgyulladást vagy vastagbélrákot, illetve segítenek ezek kezelésében.

Oldható rostok: - mézgák, pektinek és a raktározó poliszaharidok. Ezek csökkentik a táplálék áthaladási sebességét, mert teljesen megemésztődnek és felszívódnak a vastagbélben. Az oldható rostok segítenek a cukorbetegség és az ingadozó vércukor szint karbantartásában. Ezek a rostok gélképződésre hajlamosak, késleltetik a tápanyagok felszívódását a bélben. Ez a lassított felszívódás könnyebbé teszi a cukorbetegek számára, hogy lépést tartsanak a szénhidrátok szervezetbe történő bejutásával. Az oldható rostok emellett mérsékelik a vér koleszterin szintjét.

Ízek

Az ember leginkább a sós és édes ízt élvezi. A só és a cukor mértéktelen használata számtalan betegséget hoz létre. Az ősi indiai gyógyító tudomány, az Ajurvéda, és a tibeti gyógyászat hat, míg a kínai tao öt ízt különböztet meg. Az ízekkel szabályozhatunk testi folyamatokat, gyógyíthatunk, kiegyensúlyozhatunk. Befolyásolják közérzetünket, testünk funkcióit, külső megjelenésünket, hatással van az anyagcserénkre és általános egészségi állapotunkra.

Édes: tonizál, harmonizál
Föld elem; lép, hasnyálmirigy, gyomor
Érzelmei:
aggódás
Funkciója:
befolyásolja, hogy a szervezet milyen arányban alakítsa energiává az elfogyasztott élelmiszert
Jó hatása:
a mértékkel fogyasztott édes ételek táplálóak és jó hatással vannak a szervezetre; gyarapítsák a hét testalkotó elemet, az egész test súlyát, így fontosak az idős és egészen fiatal emberek számára
Káros hatása:
elősegíti a zsírok lerakódását és a folyadékok pangását a szervezetben; csökkentik a test hőmérsékletét és az életerőt
Élelmiszerek: Borjú, marha, tofu, rizs, köles, árpa, tökmag, pisztácia, dió, mogyoró, káposztafélék, répafélék, burgonya, zöldborsó, padlizsán, karfiol, brokkoli, körte, málna, dinnye.

Savanyú: összehúz, összegyújt
Fa elem; máj, epehólyag
Érzelmei:
harag, düh
Funkciója:
az anyagcserét befolyásolja; a szívizom és a mirigyek működését irányító vegetatív idegrendszerre hat
Jó hatása:
mértékkel fogyasztva fenntartja a normális testhőmérsékletet; szabályozza az étvágyat és a szomjúságérzetet
Káros hatása:
növeli a szomjúság érzetet
Élelmiszerek: Csirke, tyúk, kacsa, tönkölybúza, élesztő, ecetes- savanyított zöldségek, sóska, paradicsom, mandarin, narancs, megy, egres, citrom, kiwi, rebarbara.

Sós: felpuhít, elvezet, nedvesít (belül)
Víz elem; vese, húgyhólyag
Érzelmei:
félelem
Funkciója:
ez az íz a szervezet anabolikus és katabolikus folyamatait befolyásolja; ellenőrzi a test energiatermelését; savas, bázikus/lúgos
Jó hatása:
sok akadály elhárítható fogyasztásával
Káros hatása:
a túl sok só hajhullást, bőrelváltozásokat okozhat; felgyorsítja az öregedési folyamatokat; megköti a vizet a szervezetben
Élelmiszerek: Dizsnóhús, halak, tengercsümöcsei, algák, csicseriborsó, szárazhüvelyesek.

Keserű: szárít, megszilárdít, megkeményít
Tűz elem; szív, vékonybél (szívburok, hármas melegítő)
Érzelmei:
Öröm
Funkciója:
a legnagyobb hatással van a szervezet hormonrendszerére
Jó hatása:
mértékletes bevitellel javítja az étvágyat és az emlékezést; csökkenti a szomjúságérzetet és a fertőzések veszélyét; fertőtlenítő közegként és antitoxinként lép fel
Káros hatása:
legyengíti a szervezetet
Élelmiszerek: Bárány, birka, kecske, hajdina, rozs, mák, kakaó, kávé, fekete és zöldtea, cikória, articsóka, saláták, birsalma

Csípős-fűszeres: felold-szétszór, mozgásba hoz, nedvesít (kívül)
Fém elem; tüdő, vastagbél
Érzelmei:
szomorúság
Funkciója:
a szervezet immunrendszerét és a gyulladásos betegségekre adott reakcióját befolyásolja
Jó hatása:
elősegíti a gyomor és a bélrendszer hőmérsékletének a fenntartását; javítja az emésztést; növeli az étvágyat; eloszlatja az elzáródásokat; természetes fájdalomcsillapító
Káros hatása:
túlzásba vitelekor csökkenti a nemi szervek folyadékának termelődését; legyengíti a szervezetet; hozzájárul a végtagok remegéséhez és a test kimerültségéhez
Élelmiszerek: Liba, pulyka, nyúl, vadhúsok, zab, rizs, hagymafélék, torma, retek, mustár, gyömbér, fűszerek (bors, chili, ...stb.)

folyt.köv.: Lugosítás, méregtelenítés.